Държавата не се е отказала да накаже . Тогава търговецът бе подложен на

...
Държавата не се е отказала да накаже .
Тогава търговецът бе подложен на
Коментари Харесай

Наказаният заради протеста Хиполенд: битката продължава |

Държавата не се е отказала да накаже.

Тогава търговецът бе подложен на масирани инспекции от няколко контролни органа, а резултатът бе (Комисията за отбрана на конкуренцията).  " Хиполенд " трябваше да заплати 125 000 лв.. Формалният мотив за това е реклама на " Лего " на промоция, която Комисия за защита на конкуренцията откри за заблуждаваща.

Веригата очакваше санкцията да отпадне в съда след две инстанции, които се произнесоха в нейна изгода. Накрая Върховен административен съд обаче върна делото за преразглеждане по друго съображение, въпреки да откри причините на Комисия за защита на конкуренцията за неоснователни.

Новата офанзива и едно съвпадане

Преди дни - на 14 април - Административният съд удостовери санкцията в озадачаващо къс, съгласно адвокати, период. Датата на решението пък съвпада с деня, в който в Народното събрание бяха импортирани ремонти в закона на Комисия за защита на конкуренцията за понижаване на мандатите на нейните членове от 7 на 5 години. Ако това стане, в едномесечен период след приемането на поправките досегашният състав, който е с изтичащи мандати, ще бъде възобновен.

Случаят е доста индикативен за бизнес средата в България, разясняват от веригата.

Веригата, която протестираше



Снимка: OFFNews

" Хиполенд " попадна под ударите на Комисия за защита на конкуренцията, откакто по време на летните протести срещу държавното управление на Бойко Борисов притежателят на веригата Мариан Колев застава на страната на протестиращите. Той реагира остро и се възмущава обществено от полицейското принуждение, когато двамата със сина му са напръскани със спрей по време на проява. Ден и половина по-късно Национална организация за приходите, митниците, Министерство на вътрешните работи, Държавната организация по метрология по едно и също време правят инспекции в офисите и магазини на компанията в търсене на нередности. „ Хиполенд “ дава медийна публичност на неочакваните инспекции. Още същия ден следобяд Министерство на вътрешните работи прекратява „ акцията “. През ноември 2020 година Комисия за защита на конкуренцията постанова 124 590 лева глоба на веригата.

За какво е санкцията?

Клиент отива да си купи в магазин на „ Хиполенд “ шест конструктора LEGO в промоция, само че има единствено пет. В други магазини го има и шестият, само че той клиентът счита, че не е задължен да ги обикаля. Почувствал се ощетен и сезирал Комисията за защита на конкуренцията. Тя се самосезира и стартира следващото произвеждане.

През май 2021 година съдът анулира санкцията на " Хиполенд ", наложена от Комисия за защита на конкуренцията. „ Веригата за детски играчки " Хиполенд " не е нарушила закона и не е въвела в подвеждане потребителите. Комисия за защита на конкуренцията е тълкувала превратно обстоятелствата, когато е наложила 124 590 лв. имуществена глоба на компанията “, постановява Административен съд – София област (АССО), с което анулира наложеното наказване.

Комисия за защита на конкуренцията може да апелира решението на АССО пред Върховния административен съд (ВАС) и го прави.

Според Върховен административен съд причините в жалбата на Комисия за защита на конкуренцията са неоснователни (решение от 01.11.2021 г.). 

Въпреки това Върховен административен съд анулира решението на Административен съд София област (АССО) на друго съображение, което не е посочено в жалбата на Комисия за защита на конкуренцията, и връща делото за ново разглеждане от различен състав на съда на първа инстанция за събиране на „ нови “ доказателства.

Мотивите на Върховен административен съд са, че не може да разчете всички данни за наличност на продуктите в промоция, с които Комисия за защита на конкуренцията разполага и по тази причина изисква АССО да назначи експертиза по делото, която да даде отговор на въпроса кои продукти в какви бройки са били налични в „ Хиполенд “ по време на промоционалната акция.

„ Според нас решението на Върховен административен съд е неуместно “, настояват юристите на „ Хиполенд “. „ Първо, Върховен административен съд желае съдът да назначи експертиза, която да съпостави данните от решението на Комисия за защита на конкуренцията с данните от приложената по делото и предоставена от „ Хиполенд “ таблица с данни, което единствено по себе си не постанова експертиза. Второ, Върховен административен съд не регистрира, че рекламната акция не касае съществуване на съответен конструктор LEGO, а съществуване на лимитирано количество артикули от 5-те продуктови серии LEGO City, Friends, Duplo, Jurassic World The LEGO Movie. Трето, към този миг „ Хиполенд “ към този момент е дал подробни информации за всички LEGO продукти, в това число месеци преди акцията. И тези продукти са в пъти повече. “ И на последно място, с цел да върне делото още веднъж на АССО, съдът е „ дописал “ жалбата на Комисия за защита на конкуренцията с в допълнение съображение. Така се оказва, че съдът е подкрепил Комисия за защита на конкуренцията, вместо да гледа делото като съдия, разясняват от " Хиполенд ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР